Po uroczystościach pierwszokomunijnych w kościele dzieci, rodzice oraz goście udają się na przyjęcia. Spotkanie po komunijne może mieć miejsce w domu bądź lokalu. Jeśli przyjęcie urządzamy samodzielnie przygotowania do poczęstunku musimy zacząć już kilka tygodni wcześniej. Podstawą jest oczywiście opracowanie menu. Jeśli po komunii zaplanowaliśmy przyjęcie w lokalu również powinniśmy zadbać o wybór odpowiednich potraw, które mają być na nim serwowane.

Jadłospis na imprezę po komunijną powinien zawierać dania, które nie tylko podamy na uroczysty rodzinny obiad, ale także deser (bardzo ważny jest pierwszokomunijny tort) oraz dania gorące, przystawki, zimne przekąski i napoje.

Jeśli na uroczystości pierwszej komunii naszego dziecka rodzina przyjechała z daleka warto pomyśleć o przyrządzeniu także odświętnego śniadania. Na stole pojawić mogą się wędliny, sałatki czy półmisek serów.

Przyjęcie komunijne rozpoczynamy od podania odświętnego obiadu. Możemy rozpocząć go od zaserwowania przystawki (np. camembert smażony w cieście) lub zupy (polecamy postawić na tradycję; mile widziany będzie klasyczny polski rosół lub smakowity barszcz czerwony z uszkami). Następnie pora na drugie danie. Na półmiskach powinno pojawić się kilka rodzajów mięs (np. karkówka, kotlety schabowe, roladki wołowe, pieczone udka). Do mięs podajemy ziemniaki, które także wykładamy na półmiski (nie dopuszczalne jest by każdemu gościowi podawać wydzieloną porcję) lub np. ziemniaczane kulki smażone w głębokim tłuszczu. Ostatni element drugiego dania to surówki (mizeria, surówka z marchewki i ananasa, surówka wiosenna, buraczki czerwone). Do picia proponujemy tradycyjny kompot lub soki owocowe.

Czas na deser. W przypadku przyjęcia komunijnego to oczywiście tort (wielopiętrowy, tort – księga, tort – hostia: fantazja cukierników nie zna w tym względzie granic). Do niego serwujemy kawę lub herbatę.

Później na stół możemy wnieść inne ciasta oraz zimne przekąski (sałatka jarzynowa, gyros, zimne nóżki, wędliny, pieczenie, sery) oraz pieczywo.

Na przyjęciu komunijnym podać można także lody. Dzieci na pewno chętnie po nie sięgną. Mniej kaloryczną przekąską mogą być owoce.

Jeśli chodzi o dania gorące warto postawić na klasyczne polskie menu. Dobrym rozwiązaniem będą krokiety lub paszteciki z barszczem czerwonym, staropolski bigos bądź mięso zapiekane z serem i pieczarkami podane z paletą smacznych surówek.